Monday, April 18, 2011

Reza & Gergasi Mons (FP JUNIOR)


SiNoPsIs:

Rezaimen dan rakan-rakan sekali lagi mengembara ke alam misteri. Ketika mereka meninjau kawasan kedua yang akan dibangunkan Darwis, papa Rezaimen, terdapat banyak daun gergasi di situ. Ketika sedang mengutip daun itu untuk dijadikan kenangan, Falda Akma menjumpai kunci emas yang sangat kecil.

“Hei, kau nak buat apa tu, Isha?” Falda Akma yang terkejut terus menjerit.

“Aku nak bukalah,” balas Irisha Myra selamba.“Bahaya!” Namun tidak sempat Falda Akma menghalangnya, Irisha Myra sudah pun memulas kunci emas kecil yang dimasukkan ke dalam pintu itu.

Tiba-tiba sahaja Irisha Myra terasa tangannya ditarik masuk. Dia memegang tangan Rezaimen yang ada di sebelahnya ketika itu. Rezaimen yang terkejut memegang tangan Falda Akma dan Falda Akma dengan spontan memegang tangan Dinzly. Mereka bersama-sama ditarik masuk ke dalam pintu kecil itu.

Apakah cabaran yang menunggu mereka di sana? Ikuti pertemuan Rezaimen, Dinzly, Falda Akma dan Irisha Myra dengan Gergasi Mons, penduduk Kamping Renfen yang pelik serta Pawang Remen.

PrOmO:

“Wau! Memang wujudlah pintu kecil ni.” Irisha Myra rasa teruja.


“Bagi sini, aku nak tengok pula.” Dinzly menepikan tubuh Irisha Myra untuk melihat kebenarannya. Dinzly juga terkejut sebagaimana gadis itu. Pintu kecil Alice in Wonderland sememangnya wujud.


“Giliran aku pula.” Falda Akma turut melakukan perkara yang sama. Dia melebarkan senyuman kerana pendapatnya dan Rezaimen tidak salah lagi. “Aku dah agak, pintu kecil untuk kunci emas kecil ni pasti wujud.” Falda Akma menayangkan kunci emas kecil yang berada di tangannya. Tidak semena-mena, Irisha Myra merampas kunci emas kecil yang berada di tangan Falda Akma dan terus meniarap semula sambil memegang kanta pembesar Dinzly.
“Aku nak bukalah,” balas Irisha Myra selamba.


“Bahaya!” Namun tidak sempat Falda Akma menghalangnya, Irisha Myra sudah pun memulas kunci emas kecil yang dimasukkan ke dalam pintu itu.


Tiba-tiba sahaja Irisha Myra terasa tangannya ditarik masuk dan dia memegang tangan Rezaimen yang ada di sebelahnya ketika itu. Rezaimen yang terkejut memegang tangan Falda Akma dan Falda Akma dengan spontan memegang tangan Dinzly. Mereka bersama-sama ditarik masuk ke dalam pintu kecil itu.


Ini semua Irisha Myra punya pasal! rungut mereka bertiga! Sempat lagi tu!

No comments: